Translate

torsdag 25 maj 2023

Kvar på Zakynthos (GR)

Olivlundar, olivlundar, olivlundar på Zakynthos

Helikopter på deck
När vi vaknade nästa morgon sken solen och det var äntligen varmt igen. Vi gick direkt till den skoteruthyrare vi fått tips om. Här använder grekerna inte hjälm när de åker skoter eller motorcykel men vi bad om hjälmar. Vid kajen på väg tillbaka till båten såg vi den största privata motorbåt vi sätt. De flesta båtar brukar ha en jolle på deck men den hade en helikopter.

Zakynthos äldsta olivträd
Första dagen tog vi en skotertur till norra delen av Zakynthos. Målet var utsiktsplatsen för Shipwreck Beach. Vägen gick genom dalar och upp på berg. Det var grönt och lummigt med olivlundar och vinfält. Vi passerade små byar och vi stannade i byn Exo Hora, där Zakyntos äldsta olivträd växer.

Shipwreck Beach
Man kan bara ta sig till Shipwreck Beach med båt så vi nöjde oss med att se stranden och den vackra utsikten från en utsiktsplats. Här fick vi stå på kö för att kunna se stranden men vackert var det. Greklands, eller tom världens, mest fotograferade strand.

Xigia Beach
Därefter åkte vi vidare till den norra ostsidan av Zakynthos till stranden Xigia för att sola och bada. En otillgänglig vacker strand med sina vita stenar och turkost klart vatten. Härligt! 

Avspärrat för ägg
Andra dagen på skoter gick till den sydostliga Vsiliko halvön som mest består av sandstränder som avlöser varandra. Stränderna här är äggkläckningsplats för havssköldpaddor och skyddas med avspärrningar när ägg finns nedgrävda i sanden. Vi stannade på Gerakas Beach längst söder ut. Stranden hade fin fin brun sand och här fanns spår av sköldpaddor som lagt sina ägg i sanden!

Mizithres klippor
Sista dagen på Zakynthos åkte vi till den sydvästra delen av ön. På vägen stannade vi på ett olivpressmuseum. Här fick vi bla se en film på svenska om olivens väg till olja. Här köpte vi också olivolja. Målet var Keri ”Lighthouse” Restaurant. När vi väl kom fram efter att vi hade åkt fel ett par gånger åt vi en god lunch och njöt av utsikten och Mizithres klippor.

Marathis Beach
Nu var det dags att sola och bada igen. Båtmeken hade sett en strand från vägen, när vi tidigare åkte fel, som han föreslog. Stranden Marathis Beach låg nere i en ravin som vi fick bemästra till fots men det var den värd. Nu känner vi oss nöjda med Zkynthos och imorgon åker vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar