Translate

tisdag 28 juni 2022

Vlikho Bay, Lefkas - Preveza Marina (GR) 22 Nm

Farväl Lefkas
Restaurang med skugga
På midsommardagen tog vi jollen in till kajen vid en restaurang i viken och vandrade 2,6 km i dalen till Desimi Beach på andra sidan berget. En riktig pärs då det var riktigt varmt men vad gör man inte för lite motion. Efter några dopp gick vi samma väg tillbaka till jollen. Då fick det bli en kall öl i skuggan på den skuggiga mysiga restaurangen.

Luftens temperatur i båten
När vi kom tillbaka till båten som låg på svaj i viken var det kväll och vi hade 31 grader inne i båten. På dagarna är det just nu 32-36, på natten ca 28-30 och i vattnet 27-29 grader. Det är för varmt. Vi har planerat att åka hem i början på juli och det känns skönt att vi snart ska åka hem.

Kyrkan i Preveza Marina
Efter midsommarhelgen åkte vi Lefkas kanal tillbaka till Preveza Marina på fastlandet. En ny fin marina med bra service. Första gången jag ser en marina som har en egen kyrka. Preveza är en trevlig liten stad med stadskajen och hamnen i fokus kantad med restauranger o caféer. Nu kunde vi använda luftkonditioneringen igen och påbörja förberedelserna för upptagning på land och hemfärd.

Gröna sköna öar
Vi kommer att sakna de Ioniska öarna i Grekland när vi väl är hemma igen. Gröna höga berg och djupa dalar. Kristallklara turkosa vatten med både steniga och sandiga stränder. Alla vindar och fina seglingsdagar. Alla människor vi mött här som är ödmjuka, hjälpsamma och trevliga.

Signal om elfel
Vi har ju haft en del problem med diverse grejer i år, bla en felsignal från instrumentpanelen. Länge trodde båtmeken att det var fel på oljetrycket. När vi väl tittade på panelen så var det en signal om elfel. Då la vi ihop ett och ett och kom fram till att det började när vi installerade litiumbatterierna. Nu vaknade båtmeken till liv och konstaterade att det var nog generatorn eller regulatorn. Ja nu pratar jag visst grekiska!

Grekiskt lexikon serveras
Det grekiska språket är helt omöjligt att förstå, prata eller läsa. Vi har varit i många länder med olika språk och alltid lärt oss de viktigaste orden, ex hej och tack. Här har det inte fungerat trots att det på vissa restauranger står de viktigaste grekiska orden översatta från grekiska bokstäver till latinska och sen översatta till engelska på dukarna. Det här får vi träna på hemma innan nästa säsong.

Blocksköljning
Det behöver göras en hel del innan upptagning som man kanske inte gör i hemma i bräckt vatten. Alla block behöver monteras bort och sköljas i sötvatten. Alla skot tas bort och tvättas. Ankaret och ankarkättingen sköljas. Sen ska seglen ner och packas i sina säckar och däcket tvättas. Det har vi nu några dagar på oss att göra innan upptagning på fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar