Translate

måndag 25 september 2023

Patmos - Samos, Östra Egeiska ögruppen(GR) 30 Nm

Utsikt över staden Skala

Stranden i Grikos
Vi hade lagt till vid en boj i viken vid Grikos på Patmos som vi läst om att man kunde göra och sedan betala 10 Euro/natt till ägaren. Vi låg jättebra här. I stort sett så gott som lä från alla håll. Här kunde vi bada, grilla och njuta. Vi kunde ta jollen in till byn, stranden och tavernerna. Det kom dock aldrig någon till oss som ville ha betalt.

Sant Johannes kloster tornar upp sig
Vi hyrde en vespa i byn och gav oss iväg på utflykt till Chora, huvudstaden på Patmos. Där besökte vi det berömda grekiska Johannesklostret. Klostret som tillsammans med Apokalypsgrottan anses av vissa vara platsen där aposteln Johannes tog emot sina uppenbarelser som finns nedskrivna i Nya Testamentet. Ett historiskt center på Unescos världsarvslista.

Utsikt genom gränden
Chora var en liten fin vitkalkad by med smala gränder, högt uppe på berget Hondros där klostret låg allra högst. Klostret med sina imponerande skatter. Där var det också en fantastisk utsikt över grannstaden Skala och hela bukten.

Paralia Kampos
Så klart for vi också till en strand, Paralia Kampos för att bada några kilometer förbi Skala. En fin sandstrand med ett stilla och klart vatten. Härligt! Jag har först nu förstått att strand heter "paralia" på grekiska. Grekiska är väldigt svårt. Vi försöker hela tiden lära oss de enkla vardagliga orden men det är svårt. Det är dock mycket uppskattat av grekerna när vi försöker. Grekerna är annars väldigt bra på engelska tycker vi.

Majsjuka
Så mycket mer Patmos blev det tyvärr inte för mig då magsjukan tog ett rejält tag om mig. Båtmeken klarade sig dock men var orolig för mig och vårt färskvatten som började ta slut. Nu behövde vi hitta en hamn med färskvatten att fylla tanken med.

Vattenbrist
Vi hade frågat i hamnen i Skala när vi var där men där fanns inget sötvatten utan bara saltvatten i kranarna i hamnen. Båtmeken frågade hamnfogden om det gick att beställa dit en tankbil med färskvatten till båten om vi kom till hamnen. Men icke! Det var bara till hus som färskvattenbil fick beställas. Det är väldig vattenbrist i övärlden efter sommarens långa period med hetta.

Samos
Efter att båtmeken utforskat vattenläget på öarna i Dodekanserna beslutade han att vi skulle gå till Samos i Östra Egeiska ögruppen. Där fanns både vatten och vård om det skulle behövas. Medan jag fortfarande befann mig i sängläge styrde båtmeken mot marinan Pythagorion på Samos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar