Translate

tisdag 18 juni 2024

Vilho Bay, Lefkas - Preveza, Fastlandet (GR) 22 Nm

Sista seglingen

Flytbron över Lefkaskanalen
När vi lämnade Nidri på morgonen var det lugnt. Vi skulle idag passera kanalen som gjort Lefkas till en ö från fastlandet. Ett saltvattenträsk där man muddrat och byggt en kanal. Över kanalen tar sig fordonen på en båt som fungerar som bro. Båtarna tar sig fram genom att båten flyttar sig sidled. En annorlunda konstruktion. Vi visste inte när båten skulle flytta på sig men vi hade tur och fick bara vänta ca 5 minuter när vi var framme.

Preveza
När vi kom förbi kanalen blåste det en västlig vind på ca 10-12 m/s och vi rullade ut genuan och seglade de sista distansen till Preveza på fastlandet. Det kändes skönt att få segla lite efter allt motoråkande vi haft i år. Vi hade en plats bokad i Preveza Marina där vi nu skulle ligga i ett par dagar innan vi skulle ta upp båten på varvet. Det återstod en del att göra innan upptagningen.
Skydd för storseglet
Vi hade ju inte tagit ner seglen ännu. Nu var det dags för det. Vi bestämde oss för att inte ta ner storseglet i år utan ha det kvar i masten med ett skydd för det del som inte är inrullad. Nu fick symaskinen och jag arbeta lite igen men snart satt det nya skyddet på plats. Det är varmt och temperaturen uppe i ca 35 grader igen men nu hade vi el så luftkonditioneringen i båten kunde svalka oss.
Cleopatra Marina i sikte
Så kom då dagen då S/Y Maron skulle upp på land igen. Nu hade hon varit i vattnet sedan den 28 april då vi lade i på Samos Marina. Vi lämnade Preveza och var på väg över viken till Cleopatra Marina när varvet ropade Maron, Maron, Maron på VHF. Vi blev väl mottagna på varvet och efter någon timme stod S/Y Maron väl förankrad på land.
S/Y Maron på land
Årets säsong var över. En resa på ca 485 Nm knappt 100 mil. Vi startade säsongen på ön Samos i östra Grekland som var vårt mål när vi lämnade Sverige år 2015. Vi kände oss mer än nöjda. Nu skulle all packning lastas ur och vi åka iväg till hotellet vi ska bo på tills vi flyger hem. Hemma väntar vår prins och prinsessa och farmor och farfar längtar såå efter dem!
Port Police Preveza
När vi var klara och all packning urlastad kom taxin som skjutsade oss till hotellet vi ska bo på tills vi flyger hem. En sak återstod dock och det var att anmäla att S/Y Maron stod på land och vi skulle lämna landet. Ingen mer eTEPAI, grekisk båtskatt, som ska betalas. Port Police var dock inte intresserade av oss då eTEPAI var betald tom 30 juni och körde ut oss från stationen. Nu var allt klart. Dags att åka hem! Tack för i år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar