Translate

fredag 14 juni 2024

Lefkas - Meganisi - Lefkas, Joniska havet (GR) 30Nm

Råttskydd på förtöjningslinan

Förtöjt iland
När vi kom ut till en av vikarna på Meganisi ankrade vi och sedan tog vi landtag med linor i aktern på grekiskt vis. Det är en ganska komplicerad tilläggning som jag aldrig riktigt har förstått. Att en person ska slänga sig i vattnet och simma iland med två förtöjningslinor och sätta fast dem på land. Är det sten så behövs kätting runt stenen som sedan kopplas till förtöjningslinan.
Ankarolina
Linorna är sedan allt från 10-30 m långa och förtöjs i aktern. Man kommer alltså inte iland utan att simma eller ro. Vi har ju våran gamla ankarolina kvar sedan vi ankrade i aktern hemma i Sverige och den passar alldeles utmärkt nu. När allt väl är på plats är det dags att sätta fast ”råttskydd” på förtöjningslinorna så inga objudna gäster kommer ombord.
Fiskarna i havet…
Vi stannade på Meganisi ett par dagar, latade oss, snorklade och badade. Sedan återvände vi till Vliho Bay på Lefkas då vindarna skulle öka till kuling. Det var många som sökte skydd för vindarna och flera svenska båtar i viken. Vi träffade bla Ingalill och Ralf som seglat sin Maxi 108 från Piteå till Grekland. Vi behövde också nya slangar till gasolen då båtmeken konstaterat att sista förbrukningsdag var passerat på våra slangar. Återigen blev det ett besök på Nidri Marin.
Kuling i Vliho Bay
Vinden höll i sig en dag och som mest såg jag 15,5 m/s på vindmätaren. Inga vågor i viken i alla fall. Flera båtar blåste loss och fick ankra om men vi klarade oss. Nu har luften också blivit svalare. Skönt! Nu är det dags att börja vår sista resa för säsongen till Preveza på fastlandet. Här ska vi ligga ett par dagar och göra båten klar för upptagning och ”sommarförvaring”. Som vanligt är det mycket som ska fixas när vi stänger båten för säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar