Translate

söndag 29 september 2019

Ibiza - Formentera - Calpe (ES) 98 Nm

På väg med jollen in till den fina stranden

Formenteras platta landskap
När vi lämnade viken på Ibiza valde vi att gå den östra sidan ner till Formetera som låg söder om Ibiza. Formentera är den fjärde största ön i Balearerna men skiljer sig då den är platt och omgärdas av stränder. Den har ingen flygplats och ända sättet att ta sig dit är med egen båt eller färja. Det märktes då stränderna kantades av fritidsbåtar som ankrat i sanden i det turkosa vattnet och alla färjor som ideligen passerade utanför båtarna från Ibiza stad.

Platja de ses Illettes
Så fort vi ankrat tog vi jollen för att åka in till den fina stranden Platja de ses Illettes. Det vi inte förstod var vart man fick åka in med jollen till stranden. Det finns inte någon allemansrätt i Spanien så man är alltid hänvisad till särskilda platser för landstigning med jollar. Vi lyckades stoppa en av taxibåtarna som skjutsade folk från de ankrade båtarna in till restaurangerna. Då fick vi veta att det var vid de gröna bojarna och sedan fick man inte köra upp jollen på stranden utan binda den i bojlinor ute i vattnet.

Solnedgång på Formentera
Det gick inte att vara i båten för alla färjor och båtar som åkte så vi fick stanna på stranden tills solen gick ner och alla dagbåtar begav sig hemåt. Det blev en vacker solnedgång i havet. Den första för året då molnen annars oftast drar sig framför solen vid nedgången. När solen gått ner tog vi jollen ut till båten. Nu när dagbåtarna åkt för dagen blev det också gott om plats för oss att svaja för natten. Gunga fick vi dock göra större delen av natten då färjorna passerade.

Bleke vid avfärd från Formentera
Tidigt nästa morgon vid soluppgången gav vi oss iväg. Nu är det inte soluppgång så tidigt här som i Sverige. Det var bleke förutom vågorna från de förbipasserande färjorna som redan åkte. Vi startade dagen med motorgång men det skulle bli vindar under dagen och vi räknade med halvvind till Altea på spanska fastlandet dit det var ca 70 Nm så det skulle bli en lång dag.

Land i sikte
Efter några timmar hade vi en seglingsbar vind från syd som gav oss en fin segling med halvvind. Efter ett par timmar ökade vinden till 7-9 m/s och vred till pinkryss. Nu fick vi reva genuan och ändra kursen för att kunna gå på en bog till fastlandet. Nu tog vi sikte på hamnen i Calpe som ligger norr om Altea istället. Rätt som det var ropade båtmeken "land i sikte". Nu var det dock inte land han såg utan ett containerfatyg. Nu är ju båtmeken synskadad så det får man ha överseende med.

Skymning i Calpe
När vi kom fram till Calpe började det skymma. Vi var ganska "urblåsta" och tänkte att incheckningen på hamnkontoret skulle gå snabbt då vi hade varit i denna hamn förrut. Så blev det inte då den "marinaros" som tog emot oss skötte "skrivarbetet" på söndagar vilket gjorde att han inte startade datorn utan skulle ha alla papper ifyllda och kopierade en gång till. Sen var det dags för lite mat på pizzeria Drakula inte långt från hamnen. Inte det trevligaste stället men mätta blev vi snabbt och billigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar