Translate

lördag 14 september 2019

Inblåsta i Port Andratx, Mallorca (ES)

En dag på stranden i Port de Andraxt
Prognoser med storm
Nu har vi varit fast i på boj hos Club de Vela i Port de Andraxt i tio dagar och ännu blåser det upp till storm i byarna! Vi har fått lära oss om och känna på de berömda vindarna Mistral, Tramontana och Lavante som härjar mellan Balearerna och Korsika och mellan Balearerna och sydöstra fastlandet Spanien. Solsken, stiltje, skyfall, åska och vindar upp till stormstyrka om vartannat. I tidningarna står det att det är det värsta ovädret på 30 år och då är vi här!
Prognoserna visar nu äntligen att vindarna håller på att avta de kommande dagarna. Nu får vi bara hoppas att prognoserna stämmer.

Livemusik på kvällarna
Port Andraxt är ändå ett bra ställe att vara inblåst på då det finns en fin liten strand och byn är klassad som en av Mallorcas fem vackraste byar. Här går det bussar till bla Palma och det finns bilar att hyra. Här finns många trevliga caféer och barer och fullt med folk, levande musik om kvällarna som fortfarande är ljumma. Vi fastnade speciellt för en av vinbarerna där många tyskar samlades på kvällarna och vi fick en pratstund med några trevliga tyskar.

Snorkelträning
Här har vi nu också haft tid och möjlighet att återuppta snorklingen som legat på "lathyllan" några år i det klara vattnet. Startade på grunt vatten och utökade djupet successivt. Till slut var det dags för det stora snorklingsprovet då vi i en av stormarna förlorade vår vikbara solcellspanel i havet.

Säkrar jollen på land i storm
Efter några fina dagar i byn och på den lilla stranden bestämde vi oss för att utvidga våra vyer och bege oss ut på en bergs- och vintur på Mallorca. Vi började med att ta jollen in till hamnen. Där skulle vi lämna jollen i några dagar skvalpande och skavande i blåsten mot bryggan och båtmeken var bekymrad.  Vi bestämde oss för att lyfta upp jollen på land. Då kom "marinaros" från Club de Vela och avstyrde det hela. Det var dem och inte vi som skulle bära jollen och de ordnade en skyddad plats i hamnen för jollen. Toppen!

På hotell i Palma för god sömn
Vi tog bussen till staden Palma där vi tillbringade första kvällen och natten. Här fick vi för första gången användning av våra regnkläder i skyfallen. Nu planerade vi för en bilutflykt ett par dagar tills ovädret lagt sig. Äntligen fick vi äta och sova utan att det gungade, vinade och skvalpade. Det gungar i huvudet sa båtmeken när vi la oss till sängs på Hostal Pinar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar