Translate

torsdag 19 mars 2020

Karantän i Aguadulche


”Utflykt” till Roquetas de Mar för matinköp

Balkongen vårt andrum
Nu har det gått 5 dagar av det 14 dagar långa nationella nödläget med utegångsförbud i Spanien och det är tur att vi har balkongen som vi kan vara ute på. Att gå, cykla eller åka bil ute är inte tillåtet utan giltigt skäl (handla nödvändig mat, mediciner och uppsöka sjukvård) och kan ge böter med 100-3000 Euro. Om man blir bötfälld eller inte beror på polismannens goda vilja verkar det som. Man får heller inte vara ett par tillsammans utan man ska gå, cykla eller åka bil ensam.

Stranden är avspärrat för lek och bad
Utegångsförbudet har dock hävts för hundar, barn och förståndshandikappade som får vara ute med en ledsagare. De får dock inte vistas i lekparker, trädgårdar, parker eller på stranden. Det är så öde och tyst ute att man undrar om man är ensam i hela världen. Först när klockan är 8 på kvällen märker man att det finns fler människor på jorden. Då öppnas balkonger och fönster och alla applåderar, visslar, tjoar och blinkar med lampor för att hylla alla inom vård och polis som jobbar för högtryck. I skrivande stund har Spanien 17 147 registrerade Covid-19 fall!

Full mundering i mataffären
Vi har i alla fall varit ute och handlat mat. Vi tog bilen tillsammans och åkte till Carrefour i Roquetas de Mar ett par kilometer bort. Endast några bilar var parkerade utanför stormarknaden. Vi tog på full utrustning med munskydd och plasthandskar innan vi gick in. Det fanns gått om mat på hyllorna och vi ”bunkrade” rejält så vi inte skulle behöva handla på ett tag. Båtmeken hade dock tänkt köpa en skruvmejsel som han blev nekad att köpa i kassan då den inte var ”nödvändig mat”. Kassörskan ville också neka oss två basilika då han trodde det var krukväxter!

Fullt pådrag för kontroll av karantänregler
På vägen hem från mataffären blev vi stoppade i en poliskontroll och de undrade vilket nödvändigt ärende vi var ute på. Vi pekade bara på alla matkassarna vi hade i bilen och då var det OK! ”ONA PERSONA” sa polismannen barskt och visade upp ett finger för oss och vi förstod att vi var en för mycket i bilen. Man får bara köra ensam. Vi fick i alla fall inga böter utan polisen vinkade uppgivet att vi skulle åka vidare. Det är en underlig tid vi lever i just nu!

En tillåten promenad till apoteket
Idag tog jag en promenad till apoteket vilket är tillåtet när man behöver medicin. Det var härligt ute. Solen sken och det var ca 20 grader i luften. Jag var alldeles ensam ute förutom tre män i skyddskläder som desinfekterade utanför apoteket. Den vänliga apotekaren frågade hur jag mådde. Jag mår bra men tänkte höra om det gick att köpa en medicin som jag har på recept som inte kommer att räcka om vi blir kvar här längre än vi planerat.

Meddelande om desinficering av utemiljön
På vägen hem från apoteket såg jag ett anslag som jag översatte med Google och det stod ungefär att de för en hälsosam stadsmiljö har desinfikterat parker, palmer mm med sanitärt medel. Vi har förstås övervägt att åka hem men det är inte heller helt riskfritt och oproblematiskt att åka genom Spanien, Frankrike och Tyskland i Coronatider. Nu håller också alla hotell på att stängas och turister måste fly hem i fulla plan. Vi blir nog kvar här ett tag till i alla fall.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar