Translate

lördag 12 juni 2021

Sardinien - Rom (IT) 140 Nm

Delfiner på besök
Kristallklart vatten
Efter dagar av väntan i Sankt Teresa Gallura, där vi latat oss, cyklat och badat, kom så vinden vi väntat på för att segla vidare mot Rom. Att lämna Sardinien kändes både skönt och ledsamt. De fantastiska stränderna med sitt kristallklara vatten var underbart. Det blev inte som vi tänkt oss i Maddelena skärgården pga av de hårda vindarna och pandemin.

Bye-bye Sardinien
Vi lämnade Gallura vid 8-tiden på morgon med en prognos för det kommande dygnet som inte visade vare sig kuling eller åska. Det regn eller åska som prognosen tidigare visat hade vi inte sett skymten av. Nu skulle vi få medvind. Vi hade ca 25 timmar framför oss på havet med olika vindar.

Medvind i seglen
Efter att vi rundat sista utposten av Sardinien började vi segla med spirade segel i en medvind på 4-6 m/ s och medströms. Härligt! Vi gjorde 6-7 knop och betade av på distansen som skulle bli ca 140 Nm innan vi var framme.

Slörsegling
Därefter vred vinden och vi fick slör och seglade med fulla segel. Det var då delfinerna dök upp. I stim kom de med jämna mellanrum och simmade runt båten.  Som vanligt hade jag kameran beredd och nu lyckades jag verkligen fånga en riktigt fin Stenelladelfin på bild.

Sverige-gennakern
Vi bytte genuan mot gennakern tillsammans med storen när vinden vred igen. Det blev en fin seglingsdag med sol, medvind, medströms och delfiner.  Till slut hade vi bara gennakern som drog oss i vinden.

Solnedgång i havet
När solen gick ner i havet dog vinden ut och det blev motorgång. Nu var det också dags att vi började med 2-timmarspassen som innebar att vi turades om med att vila/sova och att ha utkik.

Mitt i natten
Jag började med första vilopasset och bytte sedan av båtmeken vid midnatt. Det var kolsvart och lanternan som lyste på masten speglade sig i radarn. Det var klart men ingen måne syntes. Jag hörde också delfinerna. Efter 2 timmar bytte vi och båtmeken tog över vakten. Han fick väja på det stora havet för några fartyg.

Soluppgång
När solen kom upp bakom bergen var det fortfarande ingen seglingsbar vind och nu var det båtmekens tur att sova. När båtmekens vila var slut kändes det som om vi var nära då det bara återstod ca 10 Nm kvar av de 140 Nm. Nu fick vi kontakt på nätet med mobilen igen efter ca 20 timmar och jag en tupplur i sittbrunn.

Porto Turistico di Roma
Ända sedan vi började segla utanför Sardinien hade vi en och samma waipoint inställd som mål och det var hamnen Porto Turistico di Roma utanför Rom. Det var inte utan att det kändes skönt när vi styrde in mellan pirarna efter 24 timmar till havs. Här ska vi nu vila ut innan vi fortsätter till vår sommarhamn imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar