Translate

tisdag 14 september 2021

Agripolo - Scario (IT) 35 Nm

S/Y Maron på svaj uppifrån Gamla stan
S/Y Nikaia
Vi var tre båtar som svajade utanför hamnen i Agropoli. Två svenska och en tysk. Rätt som det var dök det upp en simmande man bredvid båten som ropade ”Hej”. Det var Johan från den svenska båten Nikaia. Vi fick sedan en trevlig pratstund med kaffe ombord på S/Y Nikaia tillsammans med tyskarna. Alla var vi överens om att Agropoli var den hittills bästa svajhamnen utmed den Italienska västkusten.

Trappan upp till Gamla Akropoli
Vi avslutade dagen med en promenad till Gamla Agropoli uppe på berget. Det var en fantastisk utsikt över hamnen och S/Y Maron som svajade därnere. Det var mysigt med smala gränder och restauranger uppe på berget.

Söndagsbadare på besök
På söndagsmorgonen började det dyka upp små och stora båtar i svajviken med italienare på badutflykt. Till slut var det ett fyrtiotal båtar i viken. Det gungade och skvalpade i båten så det fick bli ett par timmar iland. Men när kvällen kom var det bara de två svenska båtarna kvar.

”Höga kusten”
Nästa morgon var det dags att åka vidare. Idag behövde vi ha en hamnplats och vi valde att gå mot Port Scario ca 35 Nm söderut. Det var en fin dag med vacker natur med höga berg utmed kusten. Vi fick dock ingen kontakt med hamnkontoret varken på mobil eller e-mail under dagen.

Hamnkontoret i Port Scario
Vi  anropade på VHF när vi kom in i hamnen men ingen svarade men när vi närmade oss kajen så stod det en man i badshorts och tog emot oss i skuggan under taket på hamnkontoret. Han skulle ha betalt i kontanter så fort vi lagt till och sen var han nöjd och gick sin väg. Borta var proceduren med pass, incheckning och försäkringspapper. Vi fick heller inget kvitto så vi var lite oroliga att det skulle komma någon mer som ville ha betalt.

Elinstallation a la Italien
Det gjorde det dock inte. Vi fick tillgång till el och vatten och kunde kasta soporna vi samlat på oss. Elkontakten var på ”Italienskt vis” men fungerade bra i alla fall idag då vi var ensamma om den kontakten. Scario var annars en liten lugn och trevlig by men kändes övergiven nu när högsäsongen var över.

Den vackra klockstapeln i Scario
Det var bara den vackra klockstapeln som störde med sitt spelande varje kvart. Dag som natt! Vad är en minaret mot en katolsk kyrkklocka tänkte jag där jag hörde den för 11:e gången i kojen mitt i natten inte långt från klockstapeln. Här skulle vi inte stanna!

Inga kommentarer: