Translate

söndag 26 september 2021

Ragusa - Licata, Sicilien (IT) 35 Nm

Gennakersegling
Piplinerigg
Så fick vi då till slut, sista seglingsdagen, hissa gennakern som vi väntat på. Det 100 m2 stora seglet i gult och blått drog oss i medvinden så vi surfade på vågorna.  Segling när den är som bäst! Vi fick också se något vi aldrig sett tidigare. En pipelinerigg enligt sjökortet.

Dubbla pirar i Licata
Vi har nu angjort Porto Turistico i Licata på Sicilien. Vårt etappmål för i år. Vi ska dock inte ligga i vattnet i år utan ta upp båten på ett varv intill marinan. Vi kommer dock att ligga i hamnen de kommande dagarna för att iordningställa båten inför upptagning och för att besöka varvet vi endast haft e-mailkontakt med. Alltid väldigt spännande.

Fyren i hamnen
Vi fick en plats i hamnen inte långt från fyren som vi ser blinka om kvällarna. Här behöver vi ingen sittbrunnsbelysning heller då strålkastare lyser upp hamnen som en fotbollsplan. Lite krånglig marina där vatten och el ska laddas av ”marinaros” och som sedan ska betalas i efterhand.

Utsikt från masttoppen
Inför upptagningen ska vindmätaren och vindexen tas ner från masttoppen och rullen i masten fixeras med spännband efter att seglet tagits ner. Det var bara att hoppa i båtmansstolen och hissas upp av båtmeken till toppen. En fantastiskt utsikt. Svettigt är det dock då värmen ligger på knappt 30 grader.

Rengöring av alla block
Salt och sand sliter enormt på alla tampar och block varför vi tagit ner så många fall och skot med tillhörande block som vi kan. Efter rengöring förvarar vi dem inne båten till nästa säsong. Även seglen ligger nu ordentligt nedpackade i akterruffen.

Självstående tamp
Ett roligt exempel på vad salt och sand kan göra är tampen som vi fäster spinnakerfallet i stod upprätt alldeles av sig självt trots ögla och knut i änden. Nu börjar vi bli färdiga och S/Y Maron är nu snart klar utvändigt för upptagning.

Spaggia Marinello
Vi har ännu inte hunnit bekanta oss så mycket med byn Licata men vi tog en cykeltur till stranden Marinello. En vacker strand med fin fin sand som kantades av branta kalkstensväggar. Här blev det förstås flera dopp i det 26 gradiga vattnet.
Varvet Cantiere Navale Martell
Vi var också på varvet Cantiere Navale Martell. Det var stängt och låst och vi började fundera på om det fanns ett varv här. Vi tryckte på ringklockan och efter flera påringningar öppnades ett fönster på övervåningen. En kvinna vid namn Daniella öppnade. Båtmeken pustade nu ut då det var henne han haft kontakt med via mail. Efter ett kort möte var allt klart och vi var välkomna med S/Y Maron på tisdag kl 08.30 för upptagning.

Inga kommentarer: