Translate

onsdag 29 september 2021

Säsongsavslutning i Licata, Sicilien (IT)

Angör varvet Cantiere Navale Martell


Pension Al Duomo
Sista veckan på årets säsong blev riktigt varm. På dagarna 30 grader och på nätterna 25 grader. För varmt när man behöver ”stänga ner” båten. Jag tackar båtmeken för luftkonditioneringen han har installerat.
Nu bor vi på pensionatet Al Duomo några dagar när båten står på land. Här finns också luftkonditionering.

Många kockar….
Vi åkte till varvet på tisdag morgon som bestämt och det var faktiskt en båt som mötte oss och visade vägen in till lyftplatsen. Där var det stenigt och svårt att lägga till. Det kom sju italienare från varvet som pratade om varandra och hade olika synpunkter hur båten skulle lyftas. Ju fler kockar desto sämre soppa….

Först lyftkran…
Efter en och halv timme lyftes S/Y Maron äntligen säkert ur vattnet. Väl hängande i lyftkranen kunde vi se att botten såg bra ut. Båtmeken kände sig inte helt tillfreds med oredan på varvet och undrade vad som nu skulle ske och var/hur på varvet båten skulle stå.

…sen liften
Då kom en ”travel lift” och båten flyttades till den och skulle nu köras för rengöring med trycktvätt. Här fanns minsann ingen spolplatta utan botten på båten spolades av och rann ner på bara marken. Det kändes inte så bra.

Betongblock
Sen skulle en hög med betongblock flyttas innan båten kunde köras in på sin plats. Vi kunde i alla fall ta bort sprayhooden och bimini toppen under tiden när båten hängde i liften. Lunchen åt vi i sittbrunnen efter att vi fått fly från marken då vildhundarna ville ha den.

S/Y Maron vinterklädd
Till slut stod ändå båten på plats och vi kunde pusta ut. Nu kände sig båtmeken nöjd. Varvets personal var noggranna och trevliga. De undrade vad vi hette och hälsade och vinkade åt oss när vi mötte dem utanför varvet. De erbjöd oss skjuts och tutade och vinkade när de åkte iväg i bilarna. De fick oss att känna att de brydde sig om oss och vår båt.

Årets mål Sicilien
Nu är således årets båtsäsong slut. En säsong med mycket sol, värme, ljumma nätter, prosciutto o melon, pizza, pasta, dyra hamnar, skräpigt, härliga bad och för lite seglingsvindar. Vi är ändå glada att vi tog oss hit till Sicilien i år för att kunna fortsätta till Grekland nästa år.

Tack för i år från oss. Hoppas vi möts nästa år igen!

Inga kommentarer: