Translate

söndag 19 september 2021

Reggio di Calabria - Riposto, Sicilien (IT) 32 N

Vulkanen Etna med sin rökpuffar
På väg ut från Reggio di Calabria
Idag var den stora dagen då vi skulle angöra Sicilien. Det kändes spännande. Som att komma till ett nytt land. Här har vi aldrig varit tidigare. Direkt när vi kom ut från hamnen såg vi långt bort konturerna av vulkanen Etna. Etna som är Europas högsta aktiva vulkan med sina drygt 3 300 m.

Bild från Etnas senast utbrott
Etna hade sitt senaste utbrott 31 augusti 2021 och ytterligare ett den 10 augusti. När vi närmade oss såg vi tydligt hur det kom som små ”rökpuffar” från vulkanen som bildade ett moln strax över. (Bilden här på utbrottet är hämtad från en informationsbroschyr om Etna). Se filmen från senaste utbrottet på länken från SVT. SVT Etnas utbrott aug 2021.

Hamnplats med utsikt mot Etna
Nu var vi på väg till Riposto på Sicilien. En stad som ligger nedanför Etnas sluttning mot havet. På vägen fick vi se ett stim av små delfiner som simmade runt båten. Väl framme i Riposto fick vi en hamnplats med utsikt mot Etna i marinan Porto Dell’Etna. Nu kunde vi tydligt se slutningarna som var svarta av lava.

Aska från Etnas utbrott
Direkt gick vi på upptäcktsfärd för att hitta spår av vulkanutbrott. Vi hade inte mer än lämnat båten så såg vi aska som låg överallt. Här var det nu väldigt varmt ca 35 grader mellan husen. Vi bestämde oss för att gå till stranden och ta ett svalkande dopp.

Sopor överallt
Det var ganska förfallna kvarter där vi gick mot stranden. Många hus såg öde ut men antagligen bebodda. Det var nu inte bara aska överallt utan även sopor. Vid vartenda hus dignade högar med ihopsopad lavasten, aska och hushållssopor!

Stranden i Riposto
Stranden och vattnet såg i alla fall rent ut. Stranden bestod av små stenar som blandats med små svarta lavastenar. Vattnet var varmt och klart. Jag som är sandstrandssamlare jublade.

Etna mellan husen
När kvällen kom tog vi oss en promenad genom byn för att se oss omkring och för att handla lite. Det kändes fortfarande smutsigt och lite ruggigt på de dåligt upplysta gatorna. Överallt gjorde sig Etna påmind mellan husen. Det blev i alla fall inget utbrott den natten. Puh!

Inga kommentarer: