Translate

tisdag 21 september 2021

Riposto - Siracusa, Sicilien (IT) 43 Nm

S/Y Sothis i solnedgången

Sicilianska låglandet

Nästa morgon lämnade vi Riposto och gick vidare söderut utmed Siciliens ostkust. Efter Etnas sluttningar bredde nu ett platt landskap ut sig. Det kändes lite konstigt då höga berg följt oss utmed hela italienska fastlandet. Allt eftersom dagen gick ökade vinden.

Ankring utför Siracusa
Vi fick en tuff dag med hård motvind på 10-12 m/s och när vi ankrade upp utför Siracusa blåste det fortfarande en hård sydlig vind i viken. Efter någon timma mojnade vinden och vi flyttade oss norr ut i viken inför nattens nordliga vindar. Det var där vi såg den svenska båten Sothis. Vi fick sen en trevlig pratstund med Tom och Åsa.

Båtmeken som Putsmek
Nu skulle båten vaxas när vi låg på svaj tyckte båtmeken. Först skulle jollen pumpas upp igen med allt vad det innebär. Sedan drogs sig båtmeken runt S/Y Maron i jollen och vaxade skrovet ovanför vattenytan. Fint blev det i alla fall.

Båtmeken som Motormek
För att ta oss in till Siracusa behövde vi utombordaren till jollen då det var för långt att ro. Den hade vi inte använt sedan förra året på Mallorca så den startade förstås inte direkt. Nu fick jag servera båtmeken en 22 nyckel då tändstiften skulle rengöras. Efter en stunds mekande startade allt motorn.

Månljus i Siracusa
Sen tog båtmeken en provtur och ”fastnade” hos Sothis och jag trodde förstås att han fått motorhaveri. Väl tillbaka kunde vi ta en snabb tur in till Siracusa för att handla innan mörkret föll. Mer hann vi inte se av Siracusa tyvärr men vi får komma tillbaka i vår. En grann fullmåne lyste på himlen när vi grillade och njöt av den ljumma kvällen i sittbrunnen.

Inga kommentarer: