Translate

onsdag 1 september 2021

Tillbaka i Fiumicino (IT)

Linköpings flygplats tidig morgon


Tillbaka i Fiumicino
Nu är vi tillbaka i båten igen efter en härlig sommar hemma i Sverige och i Spanien. Vi lämnade ett regnigt Linköping tidigt söndag morgon. Båtmeken har dock varit här en gång tidigare och mastat av båten. Spridarna behövde tas hem och kontrolleras på Benns. En snabbvisit på 3 dagar och sedan dess har S/Y Maron legat avmastad.

Dags för påmastning
Det första vi behövde göra var att tvätta båten då den var täckt med ett lager brun sand med salt. Sen skulle förstås masten på igen. Först skulle vi tas oss till kranbilen på varvet på andra sidan floden. Inte så lätt att komma intill kajen då den var full av båtar. Då fick de på varvet först flytta alla båtar som låg i vägen. 

Rätt vantskruv på stagen
När masten sen stod på däck igen kände vi oss lite ringrostiga då vi inte mastat på sedan år 2015 innan vi gav oss iväg på resan till Medelhavet. Båtmeken tyckte det var mycket mystiskt att akterstagen inte tycktes räcka längre utan vi fick göra provisoriska förlängningar. 

Två svenska flaggor
När vi lämnat varvet och var tillbaka på vår kajplats igen och båtmeken i lugn och ro kunde undersöka problemet upptäckte han att vantskruvarna till backstagen förväxlats med ytterstagens. Nu fick jag mig en skopa som hade satt dit vantskruvarna på fästena innan påmastningen! Smällar man får ta! I grannbåten Colombine hade nu svenskarna Ingela och Örjan kommit från Sverige. Trevligt med sällskap.

Uppe i masten igen
Som straff för att jag gjort fel mad vantskruvarna var det jag som fick åka högst upp i masten och montera vindmätaren.😜 Vi hade sedan fullt sjå med alla fall och tampar som skulle tillbaka på sina platser. Ett foto på hur det såg ut innan avmastningen hade inte varit fel!

Årets sommarhamn
Nu hade vi ett par dagar på oss att komma i ordning då bron ut ur floden öppnar först på torsdag. Då ska vi ge oss iväg på vår resa i Medelhavet igen. Denna etapp ska vi segla till Sicilien där vi räknar med att stanna i vinter. Vi säger tack till Erico med familj på Constellation Nautica för sommarförvaringen i Fuimucino.

Inga kommentarer: