Translate

måndag 16 maj 2022

Fortsatt vårrustning i Licata

Utsikt från masttoppen

Dags för sjösättning

Sommaren är här. Det är upp mot 25 grader varmt på dagarna och havet är ca 23 grader. Vi fick ett par hektiska dagar innan det var dags för sjösättning. Båtmeken hann precis tvätta av det värsta på däck och vaxa klart friborden. Min uppgift blev att rengöra propellrarna från snäckor och putsa dem riktigt blanka. I sista minuten fick båtmeken propellrarna på plats.

Piren framför varven
Så fort vi kom i vattnet så vinkade vi adjö till personalen på varvet Cantiere Navale Martello. Vi rundade piren och åkte direkt in i hamnen Marina di Cala del Sole i Licata. Vi möttes av hamnpersonalen i gummijollen och snabbt fick vi en plats. Det kändes skönt att komma bort från all sand, smuts, skräp och skrot som fanns på varvet. Nu har vi också tillgång till toaletter, duschar, vatten och el.

På plats i hamnen
I hamnen var det fullt med människor i båtarna. Härligt! Tyskar, engelsmän, fransmän, italienare och skandinaver. En del som övervintrat i hamnen och en del som redan är på väg på årets seglats. Vi fortsatte dock med vårrustningen då däcket och aktern skulle tvättas noga och vaxas.

Seglen hissade
Sen blev dags för mig att åka upp i masten ett par gånger då både mast, spridare och stag behövde göras rena från salt och sand. Vindmätaren och vindpilen skulle också monteras tillbaka i toppen. Sen var det äntligen dags att hissa upp seglen.

Ruffen städad
När ruffen och pikerna var färdigställda var det dags att flytta in i båten och lämna lägenheten på Al Duomo. Det blev ett par rundor med cykeln för att få ner all packning till båten i hamnen. Nu var det dags att stuva in all packning på sina platser i båten.

Lite toameck är aldrig fel
Det blev förstås också lite toameck för båtmeken. Det hör ju båtlivet till när man har tre toaletter ombord. Nu börjar vi bli färdiga med vårrustningen så nu ska vi njuta av tillvaron lite här i Licata, innan vi ger oss iväg på årets seglats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar