Translate

onsdag 25 maj 2022

Syrakusa - Roccella Jonica, (IT) 96 Nm

Avfärd i gryningen

Etnas rökmoln

Vi gav oss av från Syrakusa när solen gick upp. Det var ännu ingen vind men när solen börjar värma kommer nog vinden sa båtmeken. Efter ett par timmar ute till havs hade vi fortfarande blankvatten med lite dyning. Det var soldis över land och vi såg endast Etnas rökmoln ovanför vulkanen.

En flygare vilar på skotet
Vi hade dock en del att kika på under dagen. Först kom delfinerna och hälsade på oss. Sedan kom en utmattad liten fågel mitt ute på havet och vilade på båten en stund. Då kom skotet till användning i alla fall.

Stickning istället för segling
Jag hann också sticka klart ena ärmen till prinsens tröja innan vinden kom. När så vinden äntligen kom med 6-10 m/s så hissade vi gennakern. Båtmeken som alltid är så himla efterklok, tyckte nu att vi borde startat tidigare från Syrakusa. Den vind vi trodde vi skulle få kom ju först på eftermiddagen vilket nu gjorde att vi inte skulle hinna fram till marinan Porto delle Grazie i Marina di Roccella, innan de stängde för dagen.

Solnedgång med delfinbesök
När vi äntligen kom fram till hamnen var det mörk och marinans personal gått hem för dagen. Vi ville inte fortsätta till nästa hamn som låg ytterligare 65 Nm bort. Vi åkte in i hamnen och såg en kaj där det såg ut som ett varv med kran och båtar. Här lägger vi oss sa båtmeken och så gjorde vi. Det var mycket folk uppe på varvet. Vi hörd sorl och oväsen och såg poliser. Någon typ av fest tänkte vi. Men så fel vi hade!

Kajen vi angjort
Vi hade knappt svalt sista klunken av ankomstölen då en bil kom körande på kajen. Någon som skulle säga åt oss att vi inte fick ligga där tänkte vi och sprang ner i ruffen för att de inte skulle se att vi var där. Bilen kom ytterligare ett varv på kajen. Bilen stannade och någon i uniform klev fram till båten och ropade "Salve"(Hej).

Flyktingbåtar
Det var ett befäl från kustbevakningen som sa att här får ni inte ligga med båten!! Båtmeken förklarade för befälet att vi hade problem med styrningen och slut på diesel(lite överdrivet kanske)  så vi kunde inte flytta oss. Båtmeken förklarade igen och igen och till slut fick vi ligga kvar till nästa morgon när macken öppnande och hamnkontoret kunde kontaktas, gällande reparation, då vi hade problem med styrningen. Styrningen fixar jag själv sa då båtmeken stolt.

Dags för tankning
Vi fick dock lova att inte gå iland då det var militärt område. Det var inget varv och inget fest utan en flyktingförläggning med flyktingar som kommit med båtar över Medelhavet som kustbevakningen hade räddat. Nästa morgon stod kustbevakningen och övervakade att vi lämnade kajen och åkte till macken. När vi tankat kom personal från marinan till macken och hänvisade oss till en plats i marinan. Där ligger vi nu och är lite skamsna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar