Translate

lördag 18 juni 2022

Ithaki - Kefalonia, Ioniska öarna (GR) 18 Nm

Melissani Lake Cave
Kefalonia i sikte
Vi hade bestämt att vi skulle åka till Agia Efimia på Kefalonia. Kefalonia är Ioniska havets största ö. Vi såg konturen av Kefalonia så snart vi kom ur viken Antri på Ithaki. Det finns ingen marina i Agia Efimia så vi tänkte lägga oss på stadskajen. Där kunde vi få el och vatten. När vi närmade oss kajen ropade vi på VHF att vi ville lägga till.

Maron på stadskajen i Agia Efimia
Snabbt fick vi svar av en ”hamnfogde” som skulle visa oss platsen. Nu skulle vi ankra i fören igen och hamnfogden ta emot tamparna när vi kom mot kajen. Nu blev det ett jäkla sjå. Hamnfogden gapade på land och en dansk i en annan båt gapade för att hjälpa till. Då började en varningssignal från instrumentpanelen pipa högljutt. Mitt i det här ankrade jag på fel ställe enligt hamnfogden och båtmeken höll på att backa över två mindre bojar. Efter mycket körande med ankarspelet upp och ner och fullt ös med bogpropellern var vi till slut i hamn.

Landgången på plats
Efter det skulle vi hänga upp landgången för första gången i år så vi kunde komma iland. Som vanligt var det ett evigt trassel på alla snören som ska till enligt konstens alla regler. Nu tog tålamodet slut i värmen och nu skrek vi nästan till varandra innan den fb landgången var på plats. Då gick vi inte i land utan in i båten och satte på luftkonditioneringen och pustade ut.

Druvorna i baren
När vi hade kylt ner oss gick vi iland på landgången och tog ett svalkande bad i havet och sedan till baren på andra sidan gatan och drack en kall öl i skuggan av de dinglande druvorna. Nu kändes livet bättre igen. Vi behöver nog lämna båten och göra lite utflykter på land ett tag sa båtmeken. Sen gick han och hyrde en skoter. Nu ska vi på skoterutflykt på Kefalonia.

Skala Beach
Vi började genast planera vart vi skulle åka. Det blev en ganska lång tur första dagen. Först till Sami, sen över bergen till Poros och längs kusten till Skala. Flera badstopp och matstopp blev det på vägen. Skala Beach fick högsta betyg gällande bad för sin fina sandstrand och kristallklara vatten.

Tunneln ner till Melissani Lake Cave
Vackert var det också vid Melissani Lake. En kalkstensgrotta där ”taket” rasat in för hundratals år sedan. Den vattenfyllda grottan blev då en underjordisk sjö.En tunnel leder ner under jorden till sjön. När solen lyser ner på vattnet och bergsvägarna runt om sjön är det otroligt vackert.

Inga kommentarer: