Translate

tisdag 21 juni 2022

Kefalonia runt, 28 mil (GR)

Utsikt över Myrthos Beach
Båtmeken och jag på skoter
Så blev det då utflykt på skoter i dagarna fyra. Båtmeken körde som är en gammal mototcykelknutte och jag satt bak. Det fläktade skönt i värmen trots att vi hade hjälm på oss. Många åker nämligen både skoter och motorcykel här i Grekland utan hjälm!


Utsikt över Assos
Andra dagen åkte vi till den nordvästra sidan av Kefalonia till byn Assos. Byn kallas för ”Rosornas stad” men jag såg inga rosor där men mycket bouganvilla som blommade. Namnet kommer nog av husens olika vackra pastellfärger. Vägen dit gick högt upp över bergen och utsikten var fantastisk.


Kristallklart hav
Sen åkte vi kusten söderut till Myrthos Beach. Klassad som en av Greklands, ja Europas finaste stränder. Den bestod av vita klappstenar och vattnet var turkost och kristallklart. Dock var vattnet ganska kallt mot vad vi nu är vana vid. Kanske ca 20 grader mot 27. Det måste bero på de djup, mer än 2000 m, som finns i havet utanför. Svalkande var det i alla fall i värmen!


Under parasollet på Myrthos Beach
Det fanns solstolar med parasoll att hyra till en billig penning, på en bit av stranden, vilket förvånade oss då den här stranden är en turistattraktion. Här var det gott om plats. Det var heller inte en massa restauranger med olika hög musik utan endast en liten öppen butik med dryck och enklare tilltugg.


Vinodlingar på sluttningarna
Nästa dag blev det en vintur på skotern. Uppför bergen och nedför bergen mot sydväst där de mest kända vinhusen låg. Det var en vacker tur över de gröna sluttningarna med olivträd och vinodlingar. Här var det också mycket bikupor för honungstillverkning.


Klostret Saint Gerasimos
På vägen gjorde vi ett stopp vid det vackra klostret Saint Gerasimos. Tyvärr var det inte öppet förrän senare på dagen. Vi trodde att klostret även var en vingård men så var det inte visade det sig. Bara att åka vidare.


Butiken på Orealios Gaea
Inte långt från klostret låg dock vinhuset Orealios Gaea som vi besökte. Här blev det vinprovning av tio olika sorters vin med tilltugg. Ja, man behöver ju inte dricka upp allt vin utan bara smaka! I gårdens butik köpte vi sen ett par flaskor av det vita och röda vinet vi tyckte var godast. Det är ju inte så lätt att frakta vin på en skoter.


Vinprovning
Sen for vi vidare längs sluttningarna och ner till havet i sydväst och stannade på vingården Sarris. Här blev det vinprovning igen. Till vinet fick vi smaka gårdens egenodlade körsbärstomater och oliver. Tomaterna låg i deras hemgjorda olivolja och saltade. Saltet var havssalt de plockat på stenarna på stranden nedanför och renat. Helt underbart gott!


Utsikt över Antisamis Beach
Sista dagen stod temperaturen på 32 grader och vi åkte utmed kusten söderut till stranden Antisamis. Här fick vi uppleva allt det vi förväntade oss, men inte fick på Myrthos Beach. Fullpackat med solstolar, människor, restauranger, vattenskotrar, flytande plastmadrasser i olika former och färger med gapande människor som skulle överrösta musiken. Men det var varmt i vattnet!

Efimia Beach
På Antisamis Beach blev vi inte kvar länge. Vi åkte tillbaka till båten och gick till den lilla stranden utanför piren. Här var det lugnt och varmt i vattnet. Sen var det dags att säga adjö till skotern och förbereda för avfärd från Agia Efimia imorgon. Wow sa uthyraren, ni har åkt 28 mil! Ja det var härligt att åka skoter men nu längtar vi ut till en stilla vik.

Inga kommentarer: