Translate

söndag 10 september 2023

Fast på Poros, Saroniska öarna (GR)

Vackra Poros Stad

Kajen i Poros
I Poros Stad la vi till vid kajen då vi visste att båtmeken skulle meka. Han gick till den närmsta och enda båttillbehörsbutiken och försökte få tag i en ny avgasslang. Det gick bra men den skulle komma först på lördag.

Sjukstuga i akterruffen
Nu gjorde inte det så mycket då det efter åskovädren nu blåste kraftiga vindar, s.k. Meltemivindar och jag nu blivit sjuk. Ont i halsen, huvudet och feber efter det att båtmeken känt sig hängig ett par dagar tidigare. Jag fick kura ihop mig i akterruffen.

Ny avgasslang
Avgasslangen kom som lovat på lördagen. Nu fick båtmeken jobba sig svettig i motorrummet som rystade av vågorna vid kajen, för att få bort den gamla och få dit den nya. Efter 6 timmar startade han motorn och det var tätt! Bra jobbat båtmeken!

Inget djup på mätaren
Vi har också problem med ekolodet som blinkar och ger inget djup. Båtmeken ringde "Bengt i Karlshamn" som är en riktig fena på båtinstrument och fick en del tips. Nu hjälpte inte det denna gång utan givaren var trasig. Nu väntar vi på en ny som är på väg hit från Aten.

Båtmeken lagar landgången
Det är inte bara vindens vågor som slår in i kajen utan även svallen från färjorna som lägger till i Poros Stad. Rätt som det var slog landgången i kajen med ett brak. Hjulhållaren böjdes och popnitarna flög sin väg. Dags för båtmeken att rycka ut igen. Med nya popnit och styrka så var den hel igen.

Charterbåt försöker lämna kajen
Annars har vi inte så mycket att göra mer än att vänta då Meltemivinden består. Att lämna Poros och ge sig ut bland öarna i Egeiska havet får vänta. Meltemivinden är vanlig här på sommaren. Den uppkommer när ett högtryck över Balkan samarbetar med ett lågtryck över Turkiet. Resultatet är rejält hårda vindar från nordost som vanligtsvis håller på i 5-6 dagar. Väntan är lång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar