Translate

torsdag 14 september 2023

Poros - Kithnos, Kykladerna (GR) 42 Nm

Seglingsdags
Fungerande ekolod
På måndagen som utlovat kom den nya givaren till ekolodet och båtmeken fick rota i stuvfack och under golv och sedan satt den nya givaren på plats och ekolodet fungerade igen. Perfekt. Fortfarande blåste en hård Meltemivind och alla seglare i hamnen hjälptes åt att se till varandras båtar i blåsten. Det var holländare, tyskar, turkar, greker, engelsmän mfl.

På svaj
På tisdagen hade vinden börjat mojna men vågorna var fortfarande höga så vi beslutade oss för att stanna en dag till. Några gav sig dock iväg och det blev en hel del strul med ankarlinor som korsats vid tilläggningen. Vi lämnade dock kajen på eftermiddagen och lade oss på svaj en bit ut i viken utanför Poros Stad. Det kändes underbart. Här badade vi och när kvällen kom tog vi fram grillen.

Dags att ge sig av
Så kom då äntligen dagen då vi kunde lämna Poros. Vi var friska. Meltemivinden hade lagt sig. Ekolodet fungerade. Blackjacken var tät. Avgasslangen till ljuddämparen var tät. Solen sken. Himlen var blå. Luften ca 28 grader. Havet ca 26 grader. Dags att ge sig av!

Ön Georgios
Vi tog sikte på ön Kithnos i ögruppen Kykladerna i Egeiska havet. Vi hissade storen och genuan då vi hade en fin vind från NV till att börja med på 6-8 m/s. Ju längre dagen gick ju mer ökade vinden och vred mot N. När vi passerade ön Georgios hamnade vi dock i lä och vinden avtog. Undrar vad som händer efter ön sa Båtmeken.

Regn på rutan?
Du som tror att det var regn som gjorde fönstren på sprayhooden blöta tror fel! Det som hände var att vi fick en kryssvind på ca 8-12 m/s och vågorna slog över båten. De sista distansen hade vi inget val utan fick ta ner seglen och gå med motor då det blev motvind i kulingstyrka. Nu var Meltemivinden här igen!

Lugn kväll i viken på ön Kithnos
Vi ankrade i en vik på Kithnos västra kust efter en tuff seglingsdag. Nu hade vi äntligen tagit oss in i det skrämmande Egeiska havet och det var precis så oberäkneligt som vi hade läst och hört berättats om. Här har vi mer att lära. När kvällen kom hade dock både vi och vinden lugnat ner sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar