Translate

måndag 9 oktober 2023

Turistat på Samos (GR)

Vackra Samos
Gröna Samos
Nu har vi semestrat på Samos i 10 dagar. Vespan har gått varm. Vi har konstaterat att Samos är en väldigt vacker ö med sina höga berg, gröna landskap och fina vikar med stränder. Här odlas mycket oliver, vindruvor och andra frukter.

Paralia Glicorisa
Vi har besökt en mängd olika stränder. Klappsten, småsten-, grus- och sandstränder. Vi har fått två favoriter. Paralia Glicorisa en stenstrand och Psili Ammos 1 en sandstrand. Det har blåst mycket och vindarna är alltid nordliga vilket gjort att vi oftast varit på Samos syd- och ostsida.

Bara att trycka för service
Stränderna här på Samos är väldigt fina och välskötta med Blå Flagg. De har ofta omklädeshytt, duschar, solsängar, parasoll och toa på närliggande bar. En del har tom säkerhetsskåp. En del har också fantastisk service där det känns som om man sitter i ett flygplan och ringer på flygvärdinnan som kommer och serverar en drink vid solsängen!

Pythagorio
Samos Marina ligger ca 2 km från byn Pythagorio så dit har vi gått eller åkt vespa för att shoppa och se lite folk om kvällarna när det mörknat. Där finns det små fina butiker där man kan shoppa det mesta. En mysig by. Ska man åka till Samos skulle jag rekommendera att man bor i Pythagorio. Hotellen ligger ofta vid en ganska otillgänglig vacker strand med endast några tavernor. Annars är bil eller vespa nödvändigt.

Samos Stad
Vi har förstås även besökt Samos Stad som ligger på norra Samos. En ganska mysig stad med fina gränder som breder ut sig på en sluttning. Stranden var dock väldigt liten stenstrand men den hade lä för de nordliga vindarna.

Paralia Kokari
På norra Samos ligger också den fina klappstensstranden i Kokari. Där var det väldigt mysigt tycker jag och stenstranden med det turkosa vattnet kantas av tavernor med solsängar och parasoller som man får använda gratis när man är kund på Tavernan. Tyvärr blåser det dock ofta här på nordsidan.

Ny generator monterad
Nu har vi inte bara slöat och roat oss. Båtmeken har fått en hel del gjort. Ny generator har han monterat och fick nu direkt kontakt med generatorn via bluetooth. Vilken lycka! En oljetrycksmätare har monterats och en solcellsfläkt. Vi har bytt glykol med rostskydd och sköljt systemet noggrant, vilket verkligen behövdes.

Nya skydd
Jag har inte heller bara latat mig utan varit assistentbåtmek, stickat så mycket på min tröja att 10 garnnystan tagit slut. En hel del nya skydd till förstaget och mastens alla skot, för sand och salt har jag också sytt på min symaskin jag har här i båten. Jag har också tagit mig ett par turer upp i masten för att bl a. ta ner vindmätare mm.

Marina Café
Annars så händer det inte så mycket just här på Samos Marina. Tack för Marina Café som tycks ha öppet jämt och samlar oss seglare från olika länder för fika, mat och dryck. Vi fick också några dagar trevligt sällskap av Ulf med besättning på grannbåten Philippa från Skärhamn. Imorgon är det dags att avsluta säsongen och ta upp båten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar