Translate

onsdag 29 maj 2024

Nea Epidavros, Saroniska havet - Antikira, Korinthbukten (GR) 55 Nm

Korinthkanalen

Karta över Korinthkanalen
Så var det då dags för Korinthkanalen. En kanal, 
6 346 m lång som byggdes på slutet av 1800-talet och som gjorde att Peloponesos blev en ö istället för en halvö av fastlandet. Genom att förbinda Saroniska viken med Korinthviken med en kanal kunde vägen för en båt förkortas med upp till 185 Nm. Förra våren 2023 gick vi runt Peloponesos men nu tänkte vi ta Korinthkanalen, på vår väg till vårt mål Preveza.

Korinthkanalen i sikt
Vi gav oss iväg tidigt, redan kl 8 på morgonen, då vi hade en lång dag framför oss. Vi hade ca 20 Nm till Korinthkanalens mynning. Vi visste inte heller om det var lång väntetid innan vi skulle få passera och vi hade ca 30 Nm till en ankringsplats som båtmeken valt ut efter kanalen. Vi hade valt den här dagen för att det dels var stängt i kanalen på tisdagar och på måndagen var det för hård motvind. Det hade vi inget för då det även var hård motvind idag.

Kontrolltornet
Vi gjorde precis som det stod i mailet vi fick när vi anmälde oss för Korinthkanalen. Det var ju tre sidor med formulär på webben där allt från vem som var kapten, land, längd, bredd, djup, regnummer, fart, vikt, var vi kom från var vi skulle mm. Vi anropade på VHF kanal 11 och meddelade att vi var S/Y Maron, bokningsnummer 17938 och att vi betalat kanalavgiften på webben. Då skrek någon från kontrolltornet. How to pay? Återigen sa vi att vi hade redan betalat. 

Dags att köra in i kanalen
Vi fick inte gå in till bryggan och vänta utan skulle ligga kvar utanför i motvinden som nu var uppe i ca 10-15 m/s. När vi väntat en timma ropade båtmeken upp kontrolltornet och frågade om vi fick åka efter katamaranen som precis åkte in. YES! skrek mannnen i kontrolltornet. Båtmeken skrek EFARISTO! (Betyder Tack! på grekiska) Äntligen var det dags.

Kalkstensväggar
Det var väldigt vackert i kanalen med de branta kalkstensväggarna och det turkosa vattnet. Kanalen var alldeles rak och väggarna ca 70 m höga och branta på sidorna. Flera broar gick högt över kanalen. På ett ställe hörde vi ett skrik och det var en person som kom nerhoppandes från en av broarna i en bungyjump bakom oss.

Antikira i skymning
Efter totalt 10 timmar till havs kom vi fram till båtmekens utvalda vik vid byn Antikira på Grekiska fastlandet. Det skumpade och blåste fortfarande när vi ankrade upp men efter ett par timmar var det lungt i viken. Vi kände oss ganska möra och somnade gott vid mörkrets ingång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar