Translate

lördag 1 juni 2024

Antikira - Andromaki - Trizonia, Korinthbukten (GR) 33 Nm

S/Y Maron på svaj i Antikira

Galiamelon
När vi vaknade nästa morgon var det vackert i viken där vi låg på svaj. Vi tog vi jollen in till byn. En man stod med en bil som var full med meloner. När jag tog en för att betala stoppade han två meloner i en påse och vägde dem. Jag pekade då med ett finger att det var en melon jag skulle ha. Han pekade då med två fingrar och sa att han skulle ha två euro. Sen tog han ur en melon och gav mig påsen! Billigt var det i alla fall för den stora galiamelonen.

Mörka moln
Nästa stopp blev i viken Andromahki där det låg en fiskodling och fiskfabrik. Där låg också några fiskebåtar öde som höll oss sällskap. Det var mörka moln runtomkring oss men vi hade det soligt och skönt där i viken. De höga bergen och de mörka molnen gav oss dock hårda vindar men det är ju alltid lä i sittbrunnen bakom sprayhooden när man ligger på svaj.

Karta över Korinth- och Pargabukten
Här i Korinthbukten (Gulf of Corinth) blåser det för det mesta från NV och det visste vi. Man ska därför runda Poleponesos medsols och alltså gå i Korinthbukten från NV till SO. Det gör inte vi då vi kom från Korinthkanalen och är på väg väster ut. Det får vi sota för nu då vi har motvind hela tiden. Vi hoppas på bättre vindar när vi kommer in i Pargabukten. Nu får vi istället njuta av de vackra höga bergen(röda på kartan) med sluttningar där det växer både vin och oliver. 
Svensk husmanskost
Nu har jag och båtmeken varit här i Grekland 4-5 veckor och det är inte utan att vi börjar tröttna lite på Grekisk sallad, Moussakka och Sovlaki med tzatziki. Nu längtade båtmeken efter köttbullar och köttfärssås. Vi fick tag i frusen köttfärs i Antikira så jag tog en timma i ruffen vid Trizonia och lagade lite svensk husmanskost. Sen blev det ett dopp i havet!
Stilla morgon vid Trizonia
Ön Trizonia är en av de få öarna här i Korinthbukten. Vi fick tips om att stanna här av ett par danska seglare vi mötte i Nea Epidavros. Det blåste dock i viken trots att den hade lä för nordvästvinden när vi ankrade upp. Vi var först i viken men när kvällen kom var det ett tiotal båtar på svaj. Vi  tog jollen och åkte in till ön som hade en mysig strandpromenad med stenstrand och tavernor på sydostsidan av ön. Danskarna hade sagt till oss att det var jättemysigt här och det stämde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar