Translate

måndag 27 maj 2024

Poros, Saroniska havet - Nea Epidavros, Peloponesos (GR) 21 Nm

Poros stad

Tankbilen på besök
Väl inne vid kajen på Poros så upptäckte båtmeken att dieseln var så gott som slut i tanken. Det har ju varit mycket motorgång sen Samos men ingen av oss hade reagerat på att tanken nästan var tom. Här finns ingen båtmack så vi fick beställa dit en tankbil till kajen. Det dröjde inte länge förrän en liten minitankbil kom till kajen och tankade båten.

Poroscykel
Vi bestämde oss sen för att stanna kvar i Poros Stad över natten. Precis vid båten fanns en digital cykeluthyrning och efter lite strul i appen så hade vi nästa dag två cyklar till låns helt gratis. Vi tog oss sen en cykeltur utmed vattnet. Nu var ju inte det här några elcyklar precis och de stod ju utomhus i regn och sandstormar. Det gick lite tungt tyckte vi i backarna både uppför och nedför.

En dag på stranden
Vi tog oss i alla fall en bit bort från staden till en sandstrand. Så fort vi klev av cyklarna dök en grekisk man upp och visade oss vägen till hans bar med solstolar på stranden. Alldeles gratis fick vi ligga i solstolarna påpekande han om och om igen. Men så fungerar det ju inte eller hur? Vi köpte snällt varsin öl i baren och då var han så nöjd. Det var vi också!

Stiltje på väg till Nea Epidavros
När vi kom tillbaka till båten var det fullt party i hamnen. Det var tjockt med charterbåtar bredvid oss. Då gav vi oss iväg ut från kajen och lade oss på svaj alldeles bredvid stranden vi varit på med cyklarna. Här fick vi en lugn och vacker kväll. Nästa morgon var det dags att åka vidare. Nu var det stiltje igen. Tur vi tankat!  Nästa stopp blev vid Nea Epidavros på Peloponesos. 

Stranden är återställd
I Nea Epidavros var vi förra året i september under stormen Daniel. Då spolades stranden och tavernernas möbler ut i vattnet och vi var utan el, vatten och mobiltäckning under stormen. Nu är stranden återställd och nya fina möbler och parasoller på tavernorna. Personalen berättade dock för oss att de hade varit utan el och vatten i 10 dagar efter stormen.

Beställningen klar
Här ligger vi för att förbereda passagen genom Korintkanalen. Anmälan och betalning ska göras i förväg på den grekiska hemsidan vilket inte är så enkelt. Ibland står det på engelska och ibland på grekiska. Vi tror i alla fall att vi har lyckats med anmälan och betalning. Nu återstår det att ropa upp kanalkontoret på VHF när vi närmar oss. Vi planerar att gå genom Korinthkanalen på onsdag.

Granatäppelblommor
Under tiden har vi det skönt. Vi badar vi och traskar runt i omgivningarna. Här är det mycket fruktodlingar. Vi har sett apelsiner, persikor, vindruvor, citroner, fikon, lime och granatäpplen. Det är nu riktigt varmt här men vi har tillgång till landström 220 V så vi kan använda vår AC som båtmeken installerat. Det svalkar gott här i ruffen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar