Translate

torsdag 23 maj 2024

Syros - Kithnos, Kykladerna - Poros Saroniska havet (GR) 76 Nm

Stilla morgon i Finikas

Sandfärgad Maron
Vi vaknade till en fin morgon i viken vid Finikas. Det var dagg på deck. Efter bara några dagar med vind, sand och salt så är decket återigen färgat röd/brunt. Det känns ganska hopplöst att lägga tid på rengöring och pengar på sötvatten för att hålla den ren när den snart är lika smutsig igen. Vatten är ju också en bristvara här i Grekland. Men det skär lite i oss när båten inte är ren. 

Besök i viken
Havet låg stilla och det är ju inte så bra för oss som seglar men som vanligt så blir det mer vind ju längre dagen går. Vi är nu på väg bort från det blåsiga Egeiska havet och på väg mot Peloponesos. Vi tog därför sikte på västra sidan av ön Kithnos. En fin liten vik vid stranden Apokrousi. Här var det helt öde men vi fick sällskap av ett par fiskare i en fiskebåt som ankrade bredvid oss tills gryningen.

Lastfartygen först
För att ta oss till ön Poros intill Peloponesos behövde vi korsa fartygsleden till Aten. Här vimlade det av lastfartyg. En signalerade på oss trots att vi var mer än 2 Nm ifrån så vi fick lägga oss och vänta tills den passerat oss. De stora lastfartygen far fram i 15-20 knop så det gäller att se upp. Vinden var som vanligt och precis som vi brukar säga ”bra just nu” och seglen for upp och ner.

På väg till Poros Stad
Efter många timmar med motorgång var vi framme vid ön Poros i Saroniska havet. Poros vita stad ligger så vackert på berget. Här har vi varit förut och det kändes bra. När vi lagt till sa båtmeken: Nu ska vi fira! Äntligen slipper vi det blåsiga Egeiska havet. Det har varit precis så oberäkneligt och blåsigt som alla berättat om!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentar