Translate

måndag 24 juni 2024

S/Y MARON TILL SALU!

S/Y Maron

Nu har vi bestämt oss att avsluta vår segling för gott och sälja vår båt S/Y Maron, Dufour Gib Sea 41 från år 2003. Efter 45 fantastiska år med fina upplevelser ombord på en Triss Jiggen, Triss-Magnum, Maxi 77, Maxi Fenix, Maxi 999 och Dufour Gib Sea 41, på hela havet Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen, Biscaya, Atlanten och Medelhavet, har vi nu klivit upp på land och kommer att stanna där. Närmare bestämt i Almunecar, Spanien. 

Information om S/Y Maron och försäljningen finns på länken Info om S/Y Maron.

Försäljningen sker genom mäklare Matt Grant CREO Yacht Brokers,  Nidri, Grekland. 

Nu avslutar vi därför bloggen. Tack för oss!❤️

Cathrine och Erik

tisdag 18 juni 2024

Vilho Bay, Lefkas - Preveza, Fastlandet (GR) 22 Nm

Sista seglingen

Flytbron över Lefkaskanalen
När vi lämnade Nidri på morgonen var det lugnt. Vi skulle idag passera kanalen som gjort Lefkas till en ö från fastlandet. Ett saltvattenträsk där man muddrat och byggt en kanal. Över kanalen tar sig fordonen på en båt som fungerar som bro. Båtarna tar sig fram genom att båten flyttar sig sidled. En annorlunda konstruktion. Vi visste inte när båten skulle flytta på sig men vi hade tur och fick bara vänta ca 5 minuter när vi var framme.

Preveza
När vi kom förbi kanalen blåste det en västlig vind på ca 10-12 m/s och vi rullade ut genuan och seglade de sista distansen till Preveza på fastlandet. Det kändes skönt att få segla lite efter allt motoråkande vi haft i år. Vi hade en plats bokad i Preveza Marina där vi nu skulle ligga i ett par dagar innan vi skulle ta upp båten på varvet. Det återstod en del att göra innan upptagningen.
Skydd för storseglet
Vi hade ju inte tagit ner seglen ännu. Nu var det dags för det. Vi bestämde oss för att inte ta ner storseglet i år utan ha det kvar i masten med ett skydd för det del som inte är inrullad. Nu fick symaskinen och jag arbeta lite igen men snart satt det nya skyddet på plats. Det är varmt och temperaturen uppe i ca 35 grader igen men nu hade vi el så luftkonditioneringen i båten kunde svalka oss.
Cleopatra Marina i sikte
Så kom då dagen då S/Y Maron skulle upp på land igen. Nu hade hon varit i vattnet sedan den 28 april då vi lade i på Samos Marina. Vi lämnade Preveza och var på väg över viken till Cleopatra Marina när varvet ropade Maron, Maron, Maron på VHF. Vi blev väl mottagna på varvet och efter någon timme stod S/Y Maron väl förankrad på land.
S/Y Maron på land
Årets säsong var över. En resa på ca 485 Nm knappt 100 mil. Vi startade säsongen på ön Samos i östra Grekland som var vårt mål när vi lämnade Sverige år 2015. Vi kände oss mer än nöjda. Nu skulle all packning lastas ur och vi åka iväg till hotellet vi ska bo på tills vi flyger hem. Hemma väntar vår prins och prinsessa och farmor och farfar längtar såå efter dem!
Port Police Preveza
När vi var klara och all packning urlastad kom taxin som skjutsade oss till hotellet vi ska bo på tills vi flyger hem. En sak återstod dock och det var att anmäla att S/Y Maron stod på land och vi skulle lämna landet. Ingen mer eTEPAI, grekisk båtskatt, som ska betalas. Port Police var dock inte intresserade av oss då eTEPAI var betald tom 30 juni och körde ut oss från stationen. Nu var allt klart. Dags att åka hem! Tack för i år!

fredag 14 juni 2024

Lefkas - Meganisi - Lefkas, Joniska havet (GR) 30Nm

Råttskydd på förtöjningslinan

Förtöjt iland
När vi kom ut till en av vikarna på Meganisi ankrade vi och sedan tog vi landtag med linor i aktern på grekiskt vis. Det är en ganska komplicerad tilläggning som jag aldrig riktigt har förstått. Att en person ska slänga sig i vattnet och simma iland med två förtöjningslinor och sätta fast dem på land. Är det sten så behövs kätting runt stenen som sedan kopplas till förtöjningslinan.
Ankarolina
Linorna är sedan allt från 10-30 m långa och förtöjs i aktern. Man kommer alltså inte iland utan att simma eller ro. Vi har ju våran gamla ankarolina kvar sedan vi ankrade i aktern hemma i Sverige och den passar alldeles utmärkt nu. När allt väl är på plats är det dags att sätta fast ”råttskydd” på förtöjningslinorna så inga objudna gäster kommer ombord.
Fiskarna i havet…
Vi stannade på Meganisi ett par dagar, latade oss, snorklade och badade. Sedan återvände vi till Vliho Bay på Lefkas då vindarna skulle öka till kuling. Det var många som sökte skydd för vindarna och flera svenska båtar i viken. Vi träffade bla Ingalill och Ralf som seglat sin Maxi 108 från Piteå till Grekland. Vi behövde också nya slangar till gasolen då båtmeken konstaterat att sista förbrukningsdag var passerat på våra slangar. Återigen blev det ett besök på Nidri Marin.
Kuling i Vliho Bay
Vinden höll i sig en dag och som mest såg jag 15,5 m/s på vindmätaren. Inga vågor i viken i alla fall. Flera båtar blåste loss och fick ankra om men vi klarade oss. Nu har luften också blivit svalare. Skönt! Nu är det dags att börja vår sista resa för säsongen till Preveza på fastlandet. Här ska vi ligga ett par dagar och göra båten klar för upptagning och ”sommarförvaring”. Som vanligt är det mycket som ska fixas när vi stänger båten för säsongen.

måndag 10 juni 2024

Kvar i Vliho Bay på Lefkas (GR)

Utsikt från klostret

Paralia Kathisma
Vi hyrde nu en vespa och gav oss ut på lite utflykter på Lefkas. Första dagen åkte vi till Lekfada stad och sedan vidare till klostret Feneromeni Monastery som skulle ha ett lugn och en fin utsikt över norra Lefkas och staden. Sen åkte vi vidare till västkusten där det vackraste stränderna på Lefkas ligger. Vi valde Paralia Kathisma som bestod av vitkalkade små stenar. Otroligt vacker men tyvärr var det ganska stora vågor som gjorde det lite svårt att bada.
Utsikt över staden Nidri
Det är skönt att åka vespa när det är varmt. Det fläktar skönt när man åker. Det är dock mycket trafik på vägarna. På hemvägen från västkusten till ostkusten på Lefkas hittade vi en väg över bergen. Den var slingrig och smal och lite trafik. Det gillar jag sa båtmeken. Det var en vacker tur och utsikten fantastisk. Lefkas är väldigt grönt med sina vin- och olivodlingar.
Vingården Lefkaditiki Gi Winery
Nästa dag åkte vi söderut och besökte vingården Lefkaditiki Gi Winery. De hade lokalt odlade druvor och tillverkade sitt eget vin. Vi fick provsmaka både vitt, rosé och rött vin. Vi fastnade för det vita vinet och köpte med oss ett par flaskor. Det får ju inte plats så mycket på en vespa. Badväskan är ju alltid med. Därefter åkte vi längre söderut till staden Poros strand. Där var vattnet grönt och såg inte så friskt ut. Vi åkte då vidare till byn Sivota men där fanns bara en marina.
Vattenfallet i Nydri
Då fick det bli stranden Desimi Beach som ligger alldeles vid Vliho Bay där vi ligger med båten. Sista turen med vespan gick sedan till vattenfallet Nydri Waterfalls ett par kilometer utanför Nydri. Det var någon kilometer att gå efter att vi parkerat vespan men det var en fin skog och träden skuggade stigen. Puh! Nu stod termometern på 34 grader varmt. Väl framme vid vattenfallet droppade det ner lite vatten i dammen nedanför. Man kunde dock svalka sig i dammen.
Motorn lagad
När mekanikern ringde och sa att motorn var lagad blev vi så glada. Äntligen dags att åka vidare. Vi längtar ut till en vik så vi kan bada och snorkla i värmen. Det är också svalare längre ut i havet. Kommande veckas prognos säger upp till 37 grader varmt. Nu behövde vi bara tanka vatten i Nydri. Det visade sig inte vara det lättaste.
Nydri Marina ej klar
Först ropade vi upp bryggorna i viken på VHF och frågade om vi kunde få tanka vatten. Det blev nej om vi inte skulle stanna på bryggan över natten. Det ville vi inte. Sen åkte vi till Nydri nya marina. Båtmeken visste var man skulle köpa vattenkort så det gjorde han för 20 Euro. Vatten/El stolparna var dock inte inkopplade digitalt ännu så det fungerade inte. Varför då sälja kort?! Jo de gick att använda på en del andra marinor.
Vattentank II
Nu åkte vi in till kajen till ”Sammyacht” och där fick vi tanka vatten helt gratis. Då kom port police förbi och sa att vi inte fick stanna över natten men vi fick tanka klart. Vattnet rann dock så sakta att det tog 1,5 timmar att fylla våra tankar på ca 450 liter. Är det något vi kan rekommendera så är det att installera en ”watermaker” som gör saltvatten till sötvatten när man ska segla till Medelhavet. Nu har vi inte det!

fredag 7 juni 2024

Meganisi - Lefkas, Joniska havet (GR) 15 Nm

Vliho Bay

Nydri stad
Vi har senaste dagarna hållt ett ganska högt tempo för att ta oss till Nydri på Lefkas. Båtmeken hade beställt en reservdel till motorn som skulle finnas hos IBA i Nydri. Båtmeken hade konstaterat att vi hade ett läckage från impellerpumpen. Vi ankrade i viken Vliho Bay, en bit från IBA och tog jollen in till servicebutiken för Volvo Penta.
Ny impellerpump
Precis som de lovat så hade de en impellerpump på lager i butiken och Båtmeken kunde pusta ut. Priset var också ca 100 Euro lägre än om de varit tvungna att beställa en ny berättade försäljaren. Försäljaren frågade om vi behövde hjälp av mekaniker. Det gör jag själv sa Båtmeken stolt. Nu återstod bara att byta ut den gamla impellerpumpen i motorn. 
Båtmeken i aktion
Det är egentligen alldeles för varmt för att byta impellerpump inne i motorrummet. Vi har drygt 30 grader varmt. AC fungerar bara när vi ligger med elektricitet och det har vi inte nu. Det var ändå lite mulet så nu var det dags. Jag assisterade och Båtmeken svettades. Efter en dryg timma var den nya på plats. Vi startade motorn och allt fungerade perfekt! Bra jobbat båtmeken!
Tvättdags
Vi har också passat på att tvätta här i Nydri. Här fanns självservice med fem maskiner och vi tog fyra i anspråk för att få allt tvättat. Inte speciellt billigt, 8 Euro per maskin och 4 Euro för torktumlaren. Härligt ändå att få allt rent på en gång. Nu räknar vi med att klara oss tills vi åker hem.
Utekväll i Nydri
Efter en fin kväll inne i Nydri stad skulle vi ut till båten på svaj. Vi susade iväg med jollen med full gas på motorn. När vi nästan var framme vid båten och slog av farten så gick något sönder. Vi har ju åror så nu fick vi ro. Nästa dag fick vi hjälp av Nidri Marin att få kontakt med en mekaniker. Han kom och hämtade motorn och lovade återkomma om ett par dagar. Det betydde att vi skulle bli kvar här i Vliho Bay.

onsdag 5 juni 2024

Messolomghi, Pargabukten - Ithaki - Meganisi, Joniska havet, (GR) 60 Nm

Egen strand i viken Antri på Ithaki

Snorkelutrustning fram
Vi passerade Pargabukten ganska snabbt och in i Joniska havet. Det kändes som att komma hem. Här har vi varit både år 2022 och 2023. Vi visste direkt var vi skulle åka och vi ankrade upp i viken Antri på ön Ithaki. Här är vattnet turkost och små fiskar simmar runt. Vattentemperaturen var nu 26,3 grader. Dags att ta fram snorkelutrustningen för första gången i år och börja snorkla. Härligt!


Getabock
När vi vaknade nästa morgon hörde vi ett bräkande. På berget framför oss gick getter. Så fantastiskt att de kan gå och beta på dessa steniga och otillgängliga berg. En stor bock stannade framför båten och båtmeken blev bekymrad och rädd då han skulle simma iland och lossa våra förtöjningar vi hade på berget. Geten var dock mer rädd för honom.



Regn 
Nu skulle vi vidare till ön Meganisi. Ju närmare ön vi kom ju mörkare blev himlen och när vi hade ankrat upp så kom regnet. Några små stilla regndroppar sen klarnade himlen upp igen. Vi tog jollen till närmaste stranden, Paralia Fanari, i utkanten av viken. En vit fin kalkstensstrand med sköna solsängar.

måndag 3 juni 2024

Trizonia, Korinthbukten - Messolonghi, Pargabukten (GR) 35 Nm

Rion bron i sikte

Brofästet på Peloponesos, Parga
När vi gav oss iväg från Trizonia tog det inte lång tid innan vi såg Rionbron i fjärran men det tog lång tid innan vi var under den. Rionbron är gränsen mellan Korinth- och Pargabukten. Den hade en vacker konstruktion. I vår Pilot läste jag att man skulle ropa upp Rion Traffic på VHF och be om tillåtelse att passera pga av all yrkestrafik, 3 Nm innan bron. Jag upptäckte det dock försent men det var inget problem. 

Masttoppen under bron
Rion Traffic frågade bara hur hög båten är. Vi fick därefter tillåtelse att passera under den norra passagen. Bron är 25-45 m hög och vi skulle lätt passera under med vår masthöjd på ca 17 m med VHF- antenn och vindmätare i toppen. Det är ändå obehagligt att passera under broar. Båtmeken slog av på farten och sakta glid vi förbi under bron. Nu var vi i Pargabukten.

Elvinsch ur funktion
Vi tog sikte på marinan i Messolonghi på fastlandssidan. Vi behövde nu ha tag i vatten, diesel och en bankomat. Det är inte alltid man kan betala med kort här i Grekland. När vi skulle lägga till upptäckte vi att de elektriska vinscharna inte fungerade. Det blev 3 timmars felsökning för båtmeken. Till slut hittade han en säkring som inte satt på sin plats efter hans förra mek!
Vattentemperaturen stiger
Det var kväll när båtmeken var klar och vi tog en promenad in till byns bankomat. Det var forfarande varmt och fladdermössen flög i luften runt båten i hamnen. Pargabukten var precis så lugn och sansad som vi förväntat oss. Marinan kunde vi dock vara utan. Sliten, krångligt och dyrt med vatten- el- dusch- kort som inte fungerade. Det positiva var vattentemperaturen som här låg på knappt 26 grader.

lördag 1 juni 2024

Antikira - Andromaki - Trizonia, Korinthbukten (GR) 33 Nm

S/Y Maron på svaj i Antikira

Galiamelon
När vi vaknade nästa morgon var det vackert i viken där vi låg på svaj. Vi tog vi jollen in till byn. En man stod med en bil som var full med meloner. När jag tog en för att betala stoppade han två meloner i en påse och vägde dem. Jag pekade då med ett finger att det var en melon jag skulle ha. Han pekade då med två fingrar och sa att han skulle ha två euro. Sen tog han ur en melon och gav mig påsen! Billigt var det i alla fall för den stora galiamelonen.

Mörka moln
Nästa stopp blev i viken Andromahki där det låg en fiskodling och fiskfabrik. Där låg också några fiskebåtar öde som höll oss sällskap. Det var mörka moln runtomkring oss men vi hade det soligt och skönt där i viken. De höga bergen och de mörka molnen gav oss dock hårda vindar men det är ju alltid lä i sittbrunnen bakom sprayhooden när man ligger på svaj.

Karta över Korinth- och Pargabukten
Här i Korinthbukten (Gulf of Corinth) blåser det för det mesta från NV och det visste vi. Man ska därför runda Poleponesos medsols och alltså gå i Korinthbukten från NV till SO. Det gör inte vi då vi kom från Korinthkanalen och är på väg väster ut. Det får vi sota för nu då vi har motvind hela tiden. Vi hoppas på bättre vindar när vi kommer in i Pargabukten. Nu får vi istället njuta av de vackra höga bergen(röda på kartan) med sluttningar där det växer både vin och oliver. 
Svensk husmanskost
Nu har jag och båtmeken varit här i Grekland 4-5 veckor och det är inte utan att vi börjar tröttna lite på Grekisk sallad, Moussakka och Sovlaki med tzatziki. Nu längtade båtmeken efter köttbullar och köttfärssås. Vi fick tag i frusen köttfärs i Antikira så jag tog en timma i ruffen vid Trizonia och lagade lite svensk husmanskost. Sen blev det ett dopp i havet!
Stilla morgon vid Trizonia
Ön Trizonia är en av de få öarna här i Korinthbukten. Vi fick tips om att stanna här av ett par danska seglare vi mötte i Nea Epidavros. Det blåste dock i viken trots att den hade lä för nordvästvinden när vi ankrade upp. Vi var först i viken men när kvällen kom var det ett tiotal båtar på svaj. Vi  tog jollen och åkte in till ön som hade en mysig strandpromenad med stenstrand och tavernor på sydostsidan av ön. Danskarna hade sagt till oss att det var jättemysigt här och det stämde.